Pyykkietikka on kodin monitoimiaine

Joko sinä olet hurahtanut pyykkietikkaan? Minä olen. Siitä hetkestä alkaen, kun vein ensimmäisen pullon kotiini.

Tutustuin pyykkietikkaan, kun Candle Light Story alkoi valmistamaan sitä. Meillä oli Blooming Apple Treessä aiemmin ollut myynnissä samaisen yrityksen ihania ekologisia soijavahatuoksukynttilöitä, jotka olivat kovasti ihastuttaneet niin meitä myyjiä kuin asiakkaitakin. Tietysti siis tilasin myyntiin koe-erän myös pyykkietikkaa. Olin toki jo aiemmin huomannut tällaisen tuotteen olemassaolon ulkomaisilla brändeillä, ja miettinyt, että mitähän tuo mahtaa olla. Candle Light Storyn tuotteet valmistetaan Nurmijärvellä pienerissä. Brändin takana on yrittäjä Annina Rosenström, jolla on tausta siivousalan yrittäjänä, huimasti ideoita, loistava estetiikan taju, innostus tehdä käsityötä sekä halu tehdä ekologisia ja puhtaita tuotteita. Anninan ohjeilla kokeilin pyykkietikkaa pyykinpesuun huuhteluaineen tilalla. Maroccan Mint -tuoksua tietenkin, koska minttu on lempituoksuni! En muuten ikinä aikaisemmin ollut käyttänyt huuhteluainetta pestessäni pyykkiä, koska minua on puistattanut teollisen teennäiset ja kovin voimakkaat tuoksut. Minun mielestäni pyykin pitää tuoksua raikkaalta, ei makean karkkiselta. Huomasin eron kyllä, pyykkietikkalla huuhdeltu koneellinen vaatteeita tuntui pehmeämmältä ja vaatteeni olivat rypyttömämpiä. Ja tuoksu oli ihanan raikas, kepeästi minttuinen! Kun pyykkietikkaa nuuhkaisee suoraan pullosta, on tuoksu voimakkaasti myös etikkainen, mutta etikka ei suinkaan tuoksu enää pestyissä vaatteissa. Pyykkietikan käytön aloitettuani, on pesukoneen ominaistuoksu raikastunut, ja tunkkaisuus on tipotiessään.

Annina jakaa somessa paljon vinkkejä tuotteidensa käyttöön. Niinpä olen oppinut käyttämään (ja puolestani opettanut myös muita) pyykkietikkaa monipuolisesti muuallakin kotona. Anninan ajatus on, että Candle Light Storyn tuotteilla siivous ei ole vain pakollinen paha, vaan kauniit pakkaukset ja leivosmaisen kauniit siivoussaippuat ihanine tuoksuineen jopa houkuttavat siivoamaan useammin, kun siivous on mukavaa. Pakkaukset on suunniteltu kauniiksi: sellaisiksi, että niitä voi säilyttää käden ulottuvilla, jotta siivoaminen olisi helpompaa. Ja toden totta, minullakin on aina pyykkietikkapullo keittiössä tiskialtaalla. Raikastan sillä aina altaat ja poistan tummentumat rosterista. Maalla omakotitalossa kun asutaan, niin aika usein on ollut ongelmaa tukkeutuvista putkista. Suurin ongelma meillä on ollut, että käytämme paljon astianpesukonetta, jolloin pääosin ainoastaan rasvaisimmat kattilat ja paistinpannut pestään altaassa käsin. Rasva kerääntyy viemäriin aiheuttaen tukkeutumia ajan mittaan. Nykyään pyrin kaatamaan päivittäin kuumaa vettä altaaseen ja sen päälle vielä lorautan pyykkietikkaa perään. Tämä yhdistelmä on ollut toimiva, eikä tukkeutumia ole enää syntynyt. Käytän usein pyykkietikkaa veteen sekoitettuna myös lattioiden luuttuamiseen. Haluan välttää voimakkaiden pesuaineiden käyttöä, ja pyykkietikalla lattiat puhdistuvat hellävaraisesti ja myrkyttömästi. Pyykietikkaa kannattaa kokeilla myös kylppärin siivoamiseen. Tosin Candle Light Storylta löytyy myös siivoussuihke, joka on kehitetty nimenomaan kodin pintojen puhdistamiseen. Se on todella kätevä käyttää ja erittäin tehokas ja riittoisa.

Puhdas koti vaikuttaa kovasti mielialaan! Raikas koti on kuin luksusta. Tekee mieli hakea myös kukkakimppu pöytää somistamaan, ja tehdä uusia asetelmia sisustukseen. Olen huomannut, että siivoaminen ruokkii siivousta. Kun saa jonkun kohdan ihanan puhtaaksi, tekeekin heti mieli siivota toinenkin kohta! Tätä efektiä luulen Anninan tarkoittavan sillä, että siivous muuttuu kivaksi tekemiseksi. Ja raikas tuoksu, kahvikupponen ja jalat ylös – se on sitten paras kiitos!

Kaikki Candle Light Storyn tehokkaat siivoustuotteet on valmistettu luonnollisista aineksista ilman voimakkaita tai myrkyllisiä kemikaaleja. Esimerkiksi Maroccan Mint -pyykkietikassa ja toisessa lempparissani Andalusian Lemonissa tuoksuu eteeriset öljyt. Asiakkaiden suosikiksi meillä on noussut Nordic Air, jossa taas on puhtaat laadukkaat tuoksuöljyt. Näillä tuotteilla detoxaat siivoamisen kertaheitolla, kun enää ei tarvitse käyttää kovia myrkkyjä ja keinotekoisia aineita. Puhdas koti vaikuttaa terveyteemme. Minusta on ihanaa, kun enää ei tarvitse miettiä, että minkälaisia ’tehoaineita’ tässäkin siivoustuotteessa mahtaa olla. Vapauttavaa.

Pyykkietikkaa voi myös käyttää esimerkiksi urheiluvälineiden raikastamiseen. Silittäessä voit tehdä spray-veden vesi-pyykkietikkaseoksesta. Se silottaa ryppyjä ja sulkee vaatekuituja jättäen miedon tuoksun. Tätä en tosin ole kokeillut, nimittäin minä en silitä kuin äärimmäisessä hädässä. Tartun silitysrautaan vasta jos rullaaminen (älä kysy…) ei auta. Tosin tästä kyllä nyt heräsi ajatus, että aionkin seuraavaksi kokeilla pyykkietikkasprayta ryppyjen silottamiseen. Ei muuta kun ryppyinen vaate henkariin roikkumaan, kunnon sprayaus suihkeella ja puolen tunnin päästä katsomaan onko rypyt hävinneet. Kerron sitten miten onnistui!

♥ Maiju

Haluatko tutustua Candle Light Storyn ekologisiin siivoustuotteisiin lisää? Tutustu valikoimaan tästä >>

Candle Light Storyn tarina alkoi ekologisista ihanantuoksuisista kynttilöistä, joissa on leveä puusydän! Tutustu kynttilävalikoimaamme tästä >>Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *